Alapítványi hírek

ÓRIÁSPLAKÁTOKON IS KÉRJÜK AZ SZJA 1 %-ÁT

plakát

Fennállásunk óta először óriásplakátokon is kérjük a személyi jövedelemadó 1 %-át mindazoktól, akik fontosnak érzik alapítványunk működését. A XIII. kerületben 6 különböző helyszínen kihelyezett plakátokon egyrészt közzétesszük, hogy már 25 éve segítjük a magas szintű betegellátás feltételeinek sokoldalú biztosítását, másrészt a reklám segítségével is jelezzük, hogy szükségünk van az 1 % felajánlásokra, számítunk a támogatókra, köszönjük a felajánlásokat!

FONTOS DÖNTÉSEK

Alapítványunk döntéshozó testülete 2023. november 13-án tartotta idei utolsó ülését. A kuratórium minden tagja jelenlétével és aktivitásával hozta meg határozatait. Fontos napirend volt a 16/2023. (VI. 9.) BM utasítás alapítványunk közhasznú munkájára gyakorolt hatásának elemzése. Az utasítás szabályozza a belügyminiszter irányítása, felügyelete alatt álló szervek és intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjét.

CSALÁDBARÁT SZÜLÉSZET

családbarát

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciója szervezésében szeptemberben került megrendezésre a XXVII. Országos Szülésznői Konferencia. Fő témakörök többek között a családbarát szülészeti ellátás aktualitásai; a nőgyógyászati onkológiai betegek ápolása, ellátása, pszichés támogatása; a szülésznőképzés kihívásai és lehetőségei napjainkban. A sikeres és emlékezetes három napos konferencián országos szaktekintélyek tartották az előadásokat.

50 ÉV A FERTŐZÉSEK LEKÜZDÉSÉBEN

50 év

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság 2023. szeptember 28-30. között Bükkfürdőn tartotta jubileumi 50. Kongresszusát. A társaság legnagyobb hazai tudományos eseménye a gyermek-infektológiai szekcióval és klinikai mikrobiológiai előadásokkal kezdődött, majd aktuális témákkal folytatódott, mint például az újra megjelenő infekciók, a CMV fertőzés, a védőoltások szükségessége és hatékonysága napjainkban.

SZÍNESEN

színesen

Az ÉPC-HK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói rendelkezésére álló céltámogatásból alapítványunk jelentős összeget fordított munkaruha-beszerzésre. A munkatársak maguk választhatták ki a fazont, a színt és a méretet. A kórház valamennyi osztályán kiemelt téma a higiénés szempontból megfelelő munkaruha. A szakmai elvárások mellett azonban a babák, kismamák hangulatát befolyásoló, a dolgozók közérzetét javító öltözet különös jelentőséggel bír. A tavasszal indult projekt nagy tetszést és elégedettséget váltott ki!

JUBILÁLT A FIZIOTERÁPIÁS SZAKMA

jubilált

Szeptember 29-30-án tartotta a Fizioterápiás Szakdolgozók 25. jubileumi Kongresszusát a szakma Egyesülete. A tudományos előadások a legújabb módszerek és a kezelésekhez használt eszközök bemutatása mellett áttekintették a negyed évszázados tevékenység főbb állomásait, eredményeit. Alapítványunk az Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház két jeles fizioterápiás szakembere kongresszusi részvételét finanszírozta.

CSAPATÉPÍTÉS

csapatépítés

Az ÉPC-HK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya fontosnak tartja a kollektív érzés erősítését. Különösen időszerű ez napjainkban, amikor 2023. januárjától jelentős változás valósul meg a kórház életében. Változott az intézmény fenntartója és menedzsmentje, a dolgozók jogállása. A fluktuáció a korábbiakhoz képest az átállás időszakában felerősödött: a kilépők, a nyugdíjba vonulók helyére sok új kolléga érkezett a szülészet-nőgyógyászatra is.

MŰTÉT ELŐTT, ALATT, UTÁN

műtét

A hazai műtősasszisztensek szervezete évente rendezi meg a szakma legjelesebb tudományos igényű tanácskozását. A covid pandémia éveiben elmaradtak a konferenciák, azonban a múlt évit követően idén ismét sikerült találkoznia a szakma képviselőinek. A műtéti szakmák szinte valamennyi területét érintették az feldolgozott témák. Külön öröm, hogy az Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórházból számos előadás hangzott el a tanácskozáson.

VÉGIGKÍSÉRIK A NŐK ÉLETÉT

végigkísérik

Több mint hat évtizedes hagyománya van a Magyar Nőorvos Társaság tudományos üléseinek, az Északkelet-Magyarországi Szakcsoport nyolc év után ismét Nyíregyházán tartotta november elején kétnapos konferenciáját. Az 54 előadás a teljes szülészet-nőgyógyászati és onkológiai területet felölelte. Többek között a szülés, a családbarát szülészet, a nőgyógyászati onkológiai ellátás aktuális kérdéseit, az új kihívásokat beszélték át úgy, hogy az irányvonalat adjon a jövőbeli munkához.

IMMUNOLÓGIA

labordiagnosztika

Közel egy millió forintértékben vásárolt az alapítvány reagenseket az ÉPC-Honvédkórház immunológiai laboratóriuma számára. A speciális kémiai anyagokkal az immunhiányt – vagy annak gyanúját vizsgálják a szakemberek, amikor a klinikai tünetek arra utalnak, hogy egyrészt nem megfelelő a beteg immunválasz működése bakteriális, vagy egyéb kórokozó által okozott fertőzéssel szemben. Másrészt a szerzett immunhiány gyanúja autoimmun, vagy rosszindulatú betegségek szövődményeként, illetve biológiai terápiák során merül fel.